U našem Centru uvek pregršt ideja koje pre ili kasnije Planeta tim sprovede u dela!

 

AKTUELNI PROJEKTI

Trenutno su aktivna dva projekta, jedan namenjen deci-”Kamp Zelena Priča”, drugi mladima-”Open mind knows no borders”.

Kamp “Zelena Priča” je koncept celodnevnih, poludnevnih ili kamp varijanta radionica za decu uzrasta 10-12 godina. Program je osmišljen od strane stučnog tima i entuzijasta u cilju razvijanja kreativne, kritičke i ekološke svesti kod dece.

 

Više o pozivu za učešće na radionicama možete pročitati na:

Otvoren poziv za učešće dece na eko-izletima i eko-radionicama ”Kamp Zelena Priča”!

Projekat podržavaju Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Grad Sombor,  a sprovode ga Centar ”Planeta” i ELA international.

 

‘Open mind knows no borders’ je međunarodni projekat u kome Planeta sarađuje sa četiri gimnazije iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i Mađarske. U periodu od 24. do 30. jula 40 srednjoškolaca iz 4 države okupili su se u Somboru povodom međunarodne omladinske razmene ”Open mind knows no borders” (”Otvoren um ne poznaje granice”). Tokom 7 dana, koliko je trajala razmena, ovi mladi imali su priliku da se međusobno upoznaju, druže i uče u neformalnom okruženju.  Glavne teme koje je pokrila razmena jesu: iterkulturalnost, neformalno obrazovanje, izgradnja mira, a mladi su kroz razmenu mišljenja i iskustva, preispitivali sopstvene stavove i uverenja i  razvijali kritičko mišljenje.

Sa početkom nove školske godine, sve učesnike razmene očekuju novi zadaci – sprovođenje radionice za vršnjake i barem jedne lokalne inicijative u zajednici koja će široj javnosti skrenuti pažnju na problem ugrožavanja ljudskih prava sa kojim se suočavaju migranti, a sve u cilju izgradnje solidarnijih, tolerantnijih, humanijih zajednica. Prilikom ovih aktivnosti učesnici će imati stručnu – mentorsku podršku od strane omladinskih radnika Branislava i Aleksandra Trudića i Ene Horvat, koordinatorke projekta.

 

PROGRAMI i PROJEKTI KOJI POČINJU U SEPTEMBRU

Od septembra nas očekuje veliki broj dešavanja namenjenih deci i mladima. Pored toga što ćemo 20. septembra biti učesnici ”Drugarijade” organizovane od strane Novak Đoković fondacije, i što je naša Ena angažovana kao trener 2. WWF Akademije za prirodu, u septembru počinje i dugo očekivani DNK-Dečji Naučni Klub!

Dečji naučni klub (DNK) je naučna školica tj. program naučno-edukativnih i istraživačkih radionica za decu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koja ima za cilj da kod njih razvija ljubav prema nauci i istraživanju sveta koji ih okružuje.

Prva promotivna radionica otvaranja DNK-2 planirana je za 2. septembar 2017. u 10h na glavnoj ulici u Somboru! Učešće je besplatno! Očekujemo vas u velikom broju!

 

Plan održavanja radionica DNK-2 u septembru i oktobru 2017.

Više o programu pogledajte i pročitaje na: DNK-Dečji Naučni Klub

Rad DNK podržavaju Grad Sombor i Ministarstvo omladine i sporta preko programa Mladi su zakon.

Takođe, od septembra krećemo u obilazak škola i promociju sedmog po redu festivala nauke Fizi Bizi Fest 7 u Somboru!

Ove godine sa sloganom:
NEKADA,
NEGDE,
NEŠTO neverovatno čeka da bude otkriveno.
(Karl Sagan)

Fizi Bizi Fest (FBF 7) festival nauke u Somboru je događaj koji promoviše nauku među decom i mladima na kome se već 6 godina unazad posebno ističu nadareni i talentovani mladi i deca sa sklonošću ka bavljenju naukom. FBF 7 podrazumeva jedan od najvažnijih obrazovnih događaja u gradu koji promoviše bavljenje naukom, on je mesto okupljanja talentovanih mladih, kao i stručnjaka koji se aktivno bave naučnim istraživanjima, te je jedinstvena prilika da se svi oni okupe na istom mestu.  FBF 7 obuhvata dve celine: naučno-eksperimentalne postavke (gde deca i mladi prezentuju nauku svojim vršnjacima i kod njih razvijaju ljubav prema nauci) i naučno-popularna predavanja.  Program FBF 7 ima za cilj razvijanje ljubavi prema nauci, kvalitetno provođenje slobodnog vremena uz aktivno učenje prirodnih naue, podizanje nivoa naučne pismenosti i svesti o značaju nauke u savremenom društvu.


Festival ima šestogodišnju tradiciju i privlači sve više učesnika i posetilaca!

Priključite se događaju na fesjbuku: Fizi Bizi Fest 7

Više o Festivalu pročitajte i pogledajte na: Fizi Bizi Fest

Festival podržavaju Centar za promociju nauke, Pokrajinski sekratarijat za obrazovanje i grad Sombor, a sprovode ga u saradnji Centar ”Planeta” i Gimnazija ”Veljko Petrović” iz Sombora.

Podrška našim aktuelnim programima:

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *