Nacionalni dan davanja je ustanovljen na inicijativu Srpskog filantropskog foruma, i prvi put obeležen 2018. godine, 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije.

Obeležavanjem Nacionalnog dana davanja obnavljamo kulturu davanja i oživljavamo bogatu filantropski tradiciju našeg društva. Svakim novim Nacionalnim danom davanja skrećemo pažnju javnosti na neki problem u društvu i prikupljamo sredstva za sistemsku podršku odabranom društvenom problemu.

 

I ove godine, nastavljamo da podržavamo obrazovanje i ulažemo u najmlađe članove našeg društva. Zato je tema ovogodišnjeg Nacionalnog dana davanja:

UNAPREĐENjE OSNOVNOŠKOLSKOG OBRAZOVANjA U ŠKOLAMA ŠIROM SRBIJE

 

Uz pomoć svih vas i partnerskih organizacija iz Šida, Sombora, Pančeva i Beograda, prikupljaćemo sredstva za kupovinu inovativne opreme uz pomoć koje će nastavu pratiti i u njoj učestvovati đaci u preko 60 škola u 30 opština širom Srbije. Ciljani iznos od 6 miliona dinara biće iskorišćen za nabavku računara, projektora, interaktivnih tabli, kao i bi-bot (bee-bot) robota namenjenih obrazovanju dece sa smetnjama u razvoju.

Kroz ulaganje u obrazovanje i davanje najmlađima, postavljamo temelje plemenitosti za buduće generacije, i radimo najvažniji posao, učimo najmlađe kako da postanu dobri ljudi.

 

Načini uključivanja u kampanju:

Kako biste donirali sms-om ili putem platforme donacije.rs  posetite sajt: Srpski filantropski forum

 

 

Partner ovogodišnje kampanje je Fondacija Gimnazije ”Veljko Petrović” Sombor.

U okviru kampanje Fondacija Gimnazije „Veljko Petrović“ će prikupljati sredstva za opremanje kabineta za pripremnu nastavu đaka iz gradskih osnovnih škola u Somboru: „Nikola Vukičević“, „Avram Mrazović“, „Dositej Obradović“, „Ivo Lola Ribar“ i „Bratsvo i jedinstvo“ i za pripremu učenika osnovnih škola iz 15 naseljenih mesta koja pripadaju Gradu Somboru, te učenicima osnovnih škola susednih opština (Apatin, Odžaci, Kula, Bač).

Učešćem u ovogodišnjem Nacionalnom danu davanja, Fondacija Gimnazije „Veljko Petrović“ želi da istakne znanje kao komparativnu prednost svoje zajednice, ali i snagu zajedništva u stvaranju boljih uslova za inovativne oblasti obrazovanja u Somboru i okolini.

 

Direktnu pomoć Fondaciji možete pružiti kroz:

  • uplatu na sajtu donacije.rs https://bit.ly/2oCsbuV
  • uplata na račun Fondacije Gimnazije ”Veljko Petrović” Sombor 325-9500700044373-63

 

Pomozite da se opremi digitalna učionica u Somboru: donacije.rs/digitalna učionica Sombor

 

 

Aktivnosti u okviru kampanje „Nacionalni dan davanja“ u Somboru:

1. Poziv osnovnim i srednjim školama Opštine Sombor za učešće u akciji prikupljanja finansijskih sredstava kroz organizovanje 1 kreativne radionice. Poziv se šalje školama putem mejla, a od škola koje se uključe u kampanju očekuje se da organizuju jednu kreativnu radionicu, na mejl pošalju nekoliko fotografija sa radionice, a proizvode rada sa radionice dostave na adresu Gimnaziji lično ili poštom.

2. Organizovanje radionica u školama. Radionica podrazumeva izradu obeleživača za knjigu (bookmarker-a) u obliku origami srca, jer je upravo srce deo ovogodišnje nacionalne kampanje. Na srcu se ispisuje se sledeći tekst: „Podrži i ti osnovne škole širom Srbije, pošalji SMS na 4540 i doniraj 100 dinara“.

Tutorijal za izradu obeleživača može se pogledati OVDE.

3. Obeleživače knjiga-srca, svaka škola koja se priključila kampanji, dostavlja na adresu Gimnazije „Veljko Petrović“, lično ili poštom zaključno sa 08. oktobrom 2019.

4. Pripremljenje obleživače knjiga-srca, učenici Gimnazije dele 09. oktobra 2019. na Nacionalni dan davanja na glavnoj ulici u Somboru. Učenici bi imali informativni promotivni štand tokom celog dana, informisali građane o nacionalnoj kampanji. Svaki prolaznik koji pošalje jedan SMS i tako donira 100 dinara za kampanju, dobija obeleživač knjige-srce kao poklon.

 

UKLJUČITE OVU AKTIVNOST KAO DEO DEČJE NEDELJE U VAŠIM ŠKOLAMA, DECI ĆE BITI ZANIMLJIVO, I SA MALO TRUDA ZAJEDNO ĆEMO URADITI MNOGO!

 

 

Zašto da se uključiš?

Zašto da se uključiš veoma lepo je opisano na sajtu Srpskog filantropskog foruma, pa prenosimo: “Svi znamo da naše malo nekome može da znači mnogo. Ako se svi udružimo i damo po malo, nekome zaista možemo da promenimo život. Ali, ulažući u zajednicu, mi ne pomažemo samo konkretnim ljudima sada i ovde, već budućim naraštajima ostavljamo bolje uslove za život. Davanjem zajedno stvaramo bolju budućnost. Slavimo Nacionalni dan davanja jer znamo da radimo nešto važno i jer nas dobrota ujedinjuje!”

 

 

 

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *