U subotu, 13. maja, održana je prva u nizu ekoloških radionica za decu u prirodi koja je deo višemesečnog projekta ”Oplaneti se, sačuvaj planetu”.

Dok su svi bežali od kišice koja je rominjala, mi smo odlučili da ne odložimo radionicu.

I nismo se pokajali.

Kiša je prestala da pada, a dečji osmesi su ispunili park!

Radna i zabavna atmosfera svima se svidela!

 

Radionica je podrazumevala:

  • pravljenje hranilica za ptice
  • uređenje (zaštita) kućica za ptice
  • igrice, popularno nazvane enerdžajzeri i team-building igrice, često korišćene u ativnostima neformalnog obrazovanja koje su imale za cilj da se deca zabave, upoznaju i oslobode, jer prvi put rade zajedno.

U radionici su učestvovali deca svih uzrasta (predškolci, osnovci-mlađi i stariji, srednjoškolci) i svi se sjajno slagali, družili i učili zajedno!

 

Radionica je deo projekta ”Oplaneti se, sačuvaj planetu”. Cilj projekta jeste razvoj ekološke svesti i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i podsticanje dece da više vremena borave u prirodi, budu fizički aktivni i na taj način brinu kako o svom zdravlju, tako i stiču naviku da čuvaju prirodu, kao i da prihvate drugačije od sebe kao ravnopravne članove društva.

Projekat podrazumeva aktivno uključivanje dece iz 5 somborskih osnovnih škola (kako iz predmetne, tako i razredne nastave) i škole ’’Vuk Karadžić’’ sa domom za nezbrinutu decu ’’Mika Antić’’, da kroz rekreativne odlaske u prirodu kvalitetno provedu svoje slobodno vreme, uče, druže se, unapređuju životnu sredinu, razvijuju društveno i ekološki odgovorne oblike ponašanja.

Projekat je interdiscipliarnog karaktera i decu i mlade uči o PLANETI sa više aspekata: ekološkog, biološkog, geografskog, fizičkog, sociološkog.

Glavne promene koje očekujemo su: -kreativno i kvalitetno organizovano slobodno vreme dece -razvijena ekološka svet kod dece i odgovorno ponašanje prema prirodi -promovisana inkluzija odnosno saradnja dece sa i bez smetnji u razvoju -razvijen aktivistički duh, društvena odgovornost i zajedništvo -uređeni prostori u prirodi, kao i prirodne oaze u gradu (parkovi).

Ceo album sa fotografijama pogledajte ovde: Priroda u srcu grada-fotografije

Projekat je podržala Trag fondacija u sklopu programa ”Aktivne zajednice”

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *