Mesto gde započinje ili se produbljuje ljubav prema nauci!

ISTRAŽIVAČKA STANICA ”PETNICA”

 

Na web sajtu IS ”Petnica” pronaći ćete sledeći kratak opis: Istraživačka stanica Petnica (ISP) je samostalna i nezavisna institucija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture. Aktivnosti ISP su najvećim delom usmerene na mlade – na učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Mi ćemo vam reći ”narodski” šta je Petnica za nas-mesto gde započinje ili se produbljuje ljubav prema nauci, gde se stiču celoživotne veštine, znanja i prijateljstva! Petnica pruža znanja i iskustva koja svako dete i mlada osoba kada doživi trajno utiču i usmeravaju ih u životu!

Naši vredni volonteri Dečjeg Naučnog Kluba (DNK) i Fizi Bizi Fest-a, Katarina, Maja i Nebojša, mnogo puta dokazali su nam koliko su sjajni i koliko zaslužuju našu podršku i podsticaj! Zatražišvi naše preporuke za upis programa u ISP, nismo morali mnogo da razmišljamo kako bismo ih opisali u preporuci i dali im ”ulaznu kartu” da dožive Petnicu. U žestokoj konkurenciji više stotina zainteresovane dece i mladih iz svih krajeva Srbije i okolnih zemalja, uspeše da ”upadnu” u ovu Petničku priču!

Sada nam prenose svoja iskustva!

Pitanja koja smo im postavili

1. U kom periodu ste bili u Petnici?

2. Koji tačno program/modul ste odabrali i zašto?

3. Koliko je bilo učesnika i odakle?

4. Kako vam se svidelo u Petnici?

5. Zašto ste uopšte želeli da idete tamo?

6. Kako je na vas uticao boravak u Petnici?

7. Kako biste drugu decu i mlade zainteresovali da se prijave za Petničke programe?

 

 

Maja

1. Od 25.09.2017. do 08.10.2017.

2. Letnja Naučna Škola (LNŠ) zbog toga što sam htela da se upoznam razne oblasti nauke i da naučim nešto novo.

3. 78 učesnika iz cele zemlje.

4. Ne postoje reči da se opiše koliko je bio divan boravak u Petnici.

5. Želela sam da odem u Petnicu zato što sam htela da upoznam ljude koji su zainteresovani za slične oblasti kao i ja, kao i da se upoznam sa oblastima o kojima nisam baš znala.

6. Boravak u Petnici mi je promenio pogled na svet .

7. Za sve osnovce koji bi voleli da saznaju šta ih interesuje i da upoznaju ljude koji dele njihova interesovanja prijavite se za LNŠ.

 

Trenutno pohađa 8. razred OŠ ”Nikola Vukićević” u Somboru.

 

Katarina

1. Od 21-27.03.2018.

2. Zimski seminar geonauka-geologija, zato što nisam znala puno iz te oblasti, a htela sam da saznam nešto, takođe mi se činila zanimljivo.

3. Na seminaru nas je bilo 24,23 iz cele Srbije i jedna devojka iz Banja Luke.

4. Boravak u Petnici je jedno divno iskustvo gde se nauči mnogo toga i gde se upozna dosta ljudi iz raznih delova naše zemlje kao i okolnih zemalja.

5.Želela sam da odem u Petnicu da bih upoznala ljude koji su takođe zainteresovani za oblast za koju sam ja zainteresovana i da bih naučila nešto novo.

6.Boravkom u Petnici stekla sam nove prijatelje, shvatila da učenje može biti zabavno i da nisu toliko potrebni nastavnici ili profesori da mi kažu nauči to, to i to,već mogu sama da zaključim šta je bitno.

7.Za sve osnovce i srednjoškolce koju su zainteresovani za Petnicu, prijavite se, upoznaćete nove zanimljive ljude koji su slični vama i sigurna sam da ćete naučiti svašta novo i interesantno.

Trenutno pohađa 1. razred društveno-jezičkog smera u Gimnaziji ”Veljko Petrović” u Somboru.

 

Nebojša

1.Od 28.3 do 3.4
2.Biologija, zato što me jako zanima, pogotovo zoologija.
3.30 učesnika i ja, uglavnom su iz Srbije, ali ih je bilo i iz Makedonije i Bosne i Hercegovine.
4. Bilo je super!
5. Zato sto sam hteo nesto više da naučim o oblastima koje me zanimaju.
6.Bilo je to jedno nezaboravno iskustvo, stekao sam nove prijatelje sa kojima sam sada u jako dobrim odnosima, a i naučio sam mnogo stvari i zainteresovao se za oblasti koje me pre baš i nisu zanimale. Na to su uticali predavači, koji su sve jako lepo odradili, nije bilo dosadno kao na običnim školskim časovima, iako su predavanja trajala mnogo duže od njih. Sve u svemu 10/10.
7.Savetujem svima koji bi želeli da nauče nešto novo da se prijave, ima mnogo različitih seminara, za svakog po nešto. Možda sada ne zvuči zanimljivo, ali posle par dana u ISP vi nećete želeti da idete kući.

 

Trenutno pohađa 1. razred prirodno-matematičkog smera u Gimnaziji ”Veljko Petrović” u Somboru.

 

 

 

Pozdravlja vas PLANETArna ekipa!

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *