Tokom školske 2017/18. i 2018/19. Gimnazija „Veljko Petrović“ je osmislila, u saradnji sa Centrom za obrazovanje „Planeta“ iz Sombora, potpuno drugačiji pristup pripremnoj nastavi iz matematike za zainteresovane osmake. Pripremna nastava, zajedno sa naglašenim pridavanjem posebnog značaja izvanredno osmišljenom načinu samostalnog (u)vežbanja zadataka i proveri dobijenih rezultata, prvenstveno su imali za cilj merljivo povečanje kvaliteta pripremljenosti učenika za upis u novi informatički smer u somborskoj Gimnaziji, kao i za polaganje redovnog završnog ispita iz matematike.

Ukupan broj učenika koji su evidentirani za jedan i/ili za drugi modul pripremne nastaje bio je 57. U Gimnaziji „Veljko Petrović“ do 17. maja (kao krajnjeg roka) prijavilo se 47 učenika za polaganje posebnog prijemnog ispita iz matematike koji je MPNTR organizovalo u Subotici 02. juna 2019. godine u tamošnjoj Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Sadržajnija, obimnija i za učenike-polaznike zanimljivija pripremna nastava urodila je plodom!

45 učenika iz opština Sombor, Apatin, Kula i Odžaci polagali su 02. juna 2019. godine poseban prijemni ispit iz matematike. Modul 2 pripremne nastave iz matematike pohađalo je ukupno 39 učenika, od kojih je njih 38 izašlo na polaganje prijamnog ispita, položilo njih 30, što je 79%, a na smer se upisalo 16 učenika, što je 80%. Čak 14 učeniku sa modula 2 koji su takođe položili prijemni ispit MPNTR, uprkos molbi škole, roditelja i predstavnika gradske vlasti, nije omogućilo upis na željeni smer, jer nije dala saglasnost Gimnaziji „Veljko Petrović“ za formiranje i drugog odeljenja prvog razreda.

Koliko su pripreme bile kvalitetne i efikasne najbolje potvrđuje podatak da je od 20 učenika koji su upisali smer, njih 16 pohađalo pripremnu nastavu iz matematike, a samo 4  učenika upisala su smer bez pohađanja naše pripremne nastave.

Broj naših učenika i njihovi rezultati sa ovogodišnjeg posebnog prijemnog ispita iz matematike ukazuju na rastući trend zainteresovanosti osmaka u našem okruženju, kao i na njihovu iznadprosečnu uspešnost na posebnom prijemnom ispitu.

Osmaci, koji su se u Gimnaziji „Veljko Petrović“ prijavili za polaganje posebnog prijemnog ispita iz matematike, su učenici iz osnovnih škola iz pet opština (prijavili/izašli/položili):

Sombor – 27/26/19; Kula – 11/11/10; Apatin – 5/5/5; Odžaci – 3/2/2 i Vrbas – 1/1/1.

Na osnovu podataka sadržanih u sledećoj tabeli takođe proizlazi da je pripremna nastava iz matematike u našoj školi svojim kvalitetom doprinela iznadprosečnim rezultatima.

Na nivou države rezultati (po)kazuju sledeće: prijemni za informatičare učenici su položili sa 54%. Učenici koji su pohađali pripremni kurs iz matematike u organizaciji Centra “Planeta“, prijemni  su položili sa 79% (30/39) što nas svrstava, po uspešnosti, u sam vrh na nivou Republike.

Lokalna samouprava pokazala je snažnu podršku nastojanjima Gimnazije „Veljko Petrović“ u vezi sa formiranjem odeljenja novog smera u školskoj 2018/2019. i 2019./2020. godini. Gradsko veće uvrstilo je pripremne aktivnosti u projekat od strateškog značaja za Grad Sombor u oblasti obrazovanja i opredelilo potrebna sredstva u iznosu do 360,000.00 dinara, namenskog karaktera za refundaciju novčanih sredstava roditeljima/starateljima, rezidentima Grada Sombora, za uplaćena sredstva na ime dobijenih usluga kroz modul 2 u okviru kursa „Pripremna nastava iz matematike školska 2018/19. godina“. Prema rešenju Gradskog veće, refundacija se odnosi na one roditelje/staratelje čija deca polože poseban prijemni ispit iz matematike i upišu se u 1. razred odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo u Gimnaziji „Veljko Petrović“.

 

Pripremna nastava primer je više nego uspešne saradnje tri sektora:

-Grada Sombora

-Gimnazije ”Veljko Petrović” iz Sombora

-Centra za razvoj obrazovanja ”Planeta”

 

Zahvaljujemo se  Gradu na podršci, roditeljima na poverenju, saradnicima-profesorima koji su decu sjajno pripremili za polaganje prijemnog ispita, direktoru Gimnazije, a budućim IT-jevcima želimo uspešno školovanje!

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Počinje pripremna nastava iz matematike za osnovce // Centar Planeta
Aktuelni programi i projekti Centra ”Planeta”!

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *