Od školske 2018/19. u Gimnaziji ”Veljko Petrović” u Somboru započinje sa radom IT smer!

Planom upisa za prošlu školsku 2017/2018. godinu somborskoj Gimnaziji je odobreno otvaranje odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku. Iako je u Gimnaziji „Veljko Petrović“ na poseban prijemni ispit iz matematike 04. juna 2017. godine izašlo 37 kandidata, formiranje odeljenja nije odobreno, jer su samo tri učenika uspela na prijemnom ispitu postići više od 120 bodova i na taj način udovoljiti traženim uslovima za upis.

 

Polaganju posebnog prijemnog ispita prethodila je pripremna nastava u organizaciji Gimnazije „Veljko Petrović“ Sombor, u periodu od polovine marta do kraja maja 2017. Međutim, mali kratak vremenski period za realizaciju pripremne nastave, nemogućnost da se u ovom periodu obrade i provežbaju svi neophodni sadržaju, mali stepen angažovanosti samih učenika nisu dali željene rezultate i odeljenje nije formirano.

 

Nakon ovog neuspeha Gimnazija „Veljko Petrović“ je osmislila, u saradnji sa Centrom za obrazovanje „Planeta“ iz Sombora, potpuno drugačiji pristup pripremnoj nastavi iz matematike za zainteresovane osmake. Pripremna nastava, zajedno sa posebno osmišljenim pristupom samostalnom vežbanju zadataka i proveri dobijenih rezultata, su prvenstveno imali za cilj što uspešniju pripremu učenika za upis u novi informatički smer u somborskoj Gimnaziji, kao i za polaganje redovnog završnog ispita iz matematike.
Pripremna nastava organizovana je u periodu od sredine januara do kraja maja 2018. godine. Program pripremne nastave sprovodila su tri profesora matematike iz Gimnazije, Marko Sudarić, Maja Pavičević i Goran Stajin. Pripremna nastava podrazumevala je osmišljeni detaljan plan i program iz matematike sadržan  u dva modula.  Osmaci su imali mogućnost da biraju između ova dva modula pripremne nastave ili da se odluče da pohađaju oba i da na taj način još bolje savladaju potrebno gradivo iz matematike. Pripreme Gimnazije odnosno modul 1 bio je besplatan za sve polaznike, časovi su se održavali svake subote prepodne u periodu od 20. januara do 2. juna. Modul 2 organizovao je Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“, časovi su se odvijali svakog ponedeljka i četvrtka u periodu od 15. januara do 31. maja. Za pohađanje ovog programa roditelji/staratelji učenika plaćali su novčanu naknadu u ukupnom iznosu od 16.000,00 dinara za celokupan kurs. Na oba modula obrađivano je 12 oblasti, ali uz različiti broj časova, 28 na modulu 1 i 72 na modulu 2. Pored razlike u broju časova, druga značajna razlika je sadžana u činjenici da su učenici na modulu 2, nakon svakog dvočasa, dobijali 5 zadataka za domaći rad, koji su narednog dvočasa bili u obavezi da predaju. Na taj način profesori su dobijali pravovremene povratne informacije o savladanosti gradiva.
Gore opisana sadržajnija, obimnija i za učenike-polaznike zanimljivija pripremna nastava urodila je plodom!  38 učenika iz opština Sombor, Apatin, Kula i Odžaci polagali su 3. juna 2018. godine poseban prijemni ispit iz matematike. Modul 2 pripremne nastave iz matematike pohađalo je ukupno 29 učenika, od kojih je njih 26 izašlo na polaganje prijamnog ispita, položilo njih 19, što je 73%, a smer upisalo 16 učenika, što je 61%. Koliko su pripreme bile kvalitetne i efikasne upravo govori podatak da je od 20 učenika koji su upisali smer, njih 16 pohađalo pripremnu nastavu iz matematike, a samo 4 učenika upisala su smer bez pohađanja pripremne nastave.
Na nivou države rezultati kažu sledeće: prijemni za informatičare učenici su položili sa 50%. Učenici koji su pohađali pripremni kurs iz matematike u organizaciji Centra “Planeta“, prijemni  su položili sa 73% (19/25) sto je jedan od najvećih procenata uspešnosti na nivou Republike, ako ne i najveći. Ovaj broj je još i izraženiji ako se pogledaju deca iz somborskih gradskih škola, koja su jedina od prvog dana pohađala pripreme, te je kod njih rezultat čak 86% (12/14).
S druge strane rezultati učenika koji nisu pohađali pripreme su kao i na nivou Republike 50% (6/12). Medjutim od ovih 6 položenih učenika dva su đaka generacije iz Odžaka i Crvenke, dok je treći upisani, drugi najbolji iz jedne gradske škole. Sve ovo ukazuje da prijemni te težine bez priprema mogu položiti samo oni najbolji, dok su drugima pripreme i te kako potrebne, ali se na kraju pohađanje istih, višetruko i isplati.
Lokalna samouprava pokazala je snažnu podršku nastojanjima Gimnazije „Veljko Petrović“ u vezi sa formiranjem odeljenja novog smera u školskoj 2018/2019. godini. Gradsko veće uvrstilo je pripremne aktivnosti u projekat od strateškog značaja za Grad Sombor u oblasti obrazovanja i opredelilo potrebna sredstva  za refundaciju novčanih sredstava roditeljima/starateljima, rezidentima Grada Sombora,  čija deca polože poseban prijemni ispit iz matematike za upis u novi specijalistički informatički smer i upišu se u 1. razred novog odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za informatiku i računarstvo u Gimnaziji „Veljko Petrović“.
     -Obraćanje gradonačelnice Sombora, Dušanke Golubović, roditeljima čija deca su pohađala pripremnu nastavu-

Čestitamo učenicima, njihovim roditeljima i profesorima na postignutom uspehu!

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *