Nakon Srednje poljoprivredno-prehrambene škole, kvalitetno zujanje na radionicama u okviru projekta ”Košnica”, nastavljeno je u još nekoliko škola kako u Somboru,tako i van njega.

 

Glavna tema svih radionica, kao i na prvoj radionici,  bila je cirkularna ekonomija tj. koncept izdvajanja i ponovne upotrebe materijala, pri čemu smo se mi odlučili da to budu papir i tekstil. Radionice su bile kreativno-edukativnog karaktera i obuhvatile su dva dela: teorijski deo o održivom razvoju, ekološkom  otisku, cirkularnoj ekonomiji i praktični deo izrade upotrebnih predemeta od prikupljenih materijala. Radionici je prethodilo prikupljanje reciklažnog materijala – papira i tekstila, a izrađeni su raznovrsni predmeti kao što su kecelje, stalci za olovke, kutije, podloge za šerpe, podloge za sedenje itd.

 

-Radionica u OŠ ”Bora Stanković” Karavukovo-

 

-Radionica u Srednjoj ekonomskoj školi u Somboru-

 

-Radionica u Gimnaziji ”Veljko Petrović” u Somboru-

 

-Radionica u Srednjoj školi ”Sveti Sava” u Somboru-

 

Nastavak radionica očekujemo od septembra kako u preostalim srednjim školama, tako i u osnovnim školama u Somboru. Do tada nas očekuje nekoliko prodajnih izložbi na kojima će se prodavati predmeti nastali na radionicama.

 

Projekat “KOŠNICA – CIRKULARNA EKONOMIJA KAO MODEL PREDUZETNIŠTVA MLADIH” sprovodi Centar za razvoj obrazovanja “Planeta” u saradnji sa ŠOSO sa domom “Vuk Karadžić”, a finansira ga Evropska unija u sklopu projekta “ENV.net factoring the environmental portfolio for WB and Turkey in the EU Policy Agenda”. Projekat podrazumeva razvoj preduzetničke kompetencije kod mladih u oblasti zaštite životne SREDINE, kao i promociju modela cirkularne ekonomije u okviru vannastavnih aktivnosti u školama.

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *