Kamp Zelena Priča je ovo leto sproveden kroz jednodnevne izlete i radionice usmerene na razvijanje kreativne, kritičke i ekološke svesti kod dece uzrasta 7 do 13 godina!

 

 

I radionica je bila edukacija o osnovnim pojmovima ekologije, kruženju vode u prirodi, zagađenju voda, vremenskom periodu potrebnom određenim materijalima da se razgrade u prirodi. Radionicu je vodila Aleksandra Stojkov, organizatorka projekta. Drugi deo radionice o lekovitom i začinskom bilju je vodio Renato Lakatoš, pejzažni arhitekta. Deca su imala priliku da nauče kako presaditi lekovito i začinsko bilje, koje biljke u njihovom neposrednom okruženju imaju kakvo lekovito dejstvo i kako da ih prepoznaju i koriste da bi sebi pomogli u različitim povredama i bolestima.

 

II radionica je organizovana kao jednodnevni izlet u vizitorskom centru Karapanža na Bajskom kanalu. Program je osmišljen i realizovan u saradnji sa JP Vojvodinašume. Deca su provela dan u šumi, upoznali se sa lekovitim biljkama i divljim životinjama koje tamo žive, izučavali biljni i vodeni svet Bajskog kanala, povezanosti ekosistema, važnosti prirode, ali i osnovnim veštinama za preživljavanje u divljini. Radionice su vodili Ena Horvat, jedna od organizatorki projekta i Miroslav Veljković, lovočuvar.

 

III radionica je bila dan na vodi, vožnja brodićem Velikim Bačkim kanalom od Sombora do Bačkog Monoštora. Učionica na vodi je osmišljena u saradnji sa Lađicom Tatjana i obuhvatila istoriju i biologiju, posetu etno kući Mali Bodrog, pčelatskom domaćinstvu Periškić i ručak u Romskoj duši. Vožnja kočijama je bila poseban ugođaj kao vid transporta po selu.

IV radionica je odvela decu u šumu kod Kupusine u sklopu JP Vojvodinašume. Program je osmišljen u saradnji sa Studijom stranih jezika ELA, a nastavnica engleskog Mirjana Rodić je organizovala potragu za blagom i mnogobrojne aktivnosti na engleskom jeziku.

V radionica, kreativna reciklaža, je organizovana na kupalištu Štrand u saradnji sa SC Soko. Radionicu su vodili Tatjana Armuš, slikarka i Borko Markovinović, vajar iz Sombora uz pratnju Danijele . Deca su imala prilike da od teško razgradivih materijala recikliraju i stvore umetnička dela inspirisana prirodom i životinjama.

Organizatorke Kampa Zelena Priča, Aleksandra Stojkov i Ena Horvat kažu da je projekat okupio preko 45 dece uzrasta 7 do 13 godina sa teritorije opštine Sombor i prevazišao sva očekivanja. Deca, roditelji i edukatori su vidno zadovoljni aktivnostima i postignutim rezultatima.

Aleksandra Stojkov, idejni tvorac Kampa Zelena Priča, smatra da su ove radionice potvrdile inicijalnu ideju da je edukacija u prirodi najprirodniji i najintenzivniji oblik obrazovanja koji možemo pružiti deci, jer se u takvim uslovima razvijaju intelektualne, emotivne, motoričke i kreativne veštine, grupa osvešćuje po pitanju sopstvenih i tuđih potreba, razvija pažnja, koncentracija, poštovanje, strpljenje, razumevanje, ali i podiže svest o važnosti prirode, povezanost ekosistema i time se otvaraju vrata za kreativni i kritički pristup životu.

Pogledajte albume sa fotografijama:

1. radionica

2. radionica

3. radionica

4. radionica

5. radionica

Uživajte u video retrospektivi Kampa Zelen Priča

Projekat su organizovali Centar za razvoj obrazovanja Planeta i ELA International iz fondova Pokrajinskog sekreterijata za obrazovanje, Grada Sombora i Studija stranih jezika ELA.

Organizatori se zahvaljuju JP Vojvodinašume, SC Soko, pekari Mali Pariz i Kolović transport na podršci.

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *