U periodu od maja do oktobra 2018. godine Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“ realizovao je program pod nazivom „Planeta bez granica“.

U okviru ovog projekta sprovedene su radionice za decu uzrasta od 6 do 13 godina na kojima su polaznici učestvovali u raznim edukativno-zabavnim aktivnostima koje su unapredile njihovo poznavanje okruženja, kao i njihove socijalne veštine.

Ovaj interdisciplinarni projekat je sproveden kroz jednodnevne izlete i radionice, uz uvažavanje inkluzivnog pristupa i uključivanje dece iz osetljivih grupa u svih sedam projektnih aktivnosti.

Radionice su nosile nazive: „ZELENA planeta“, „AKTIVNA planeta“, „BEZBEDNA planeta“, „KREATIVNA planeta“ i „NAUČNA planeta“ i realizovane su u SRP ”Gornje Podunavlje”, Gradskom parku, Rokovačkoj šumi, Kancelariji za mlade-Sombor i u OŠ „Ivo Lola Ribar“ u Somboru.

 

I radionica – ekološka radionica u Monoštoru koja se bavila temom Specijalnog rezervata prirode ”Gornje Podunavlje”. U radionici su učestvovala i Romska deca osnovnoškolskog uzrasta.

 

II radionica – Aktivna planeta podrazumevala je aktivnosti sportskog i rekreatinog na otvorenom prostoru. Razvijanje zdravih stilova života, razvijanje psihomotornih veština, kondicije, ravnoteže.

 

 

III radionica – Zelena planeta podrazumevala je aktivan boravak u prirodi i povezivanje deca sa prirodom na lokalitetu ”Karapandža”. Razvoj ekoloških veština i ekološke svesti. Osobljavanje da boravak u prirodi postane njihova svakodnevna aktivnost i svesti da ista doprinosi njihovom psiho-fizičkom zdravlju.

 

 

IV radionica – Bezbedna planeta podrazumevala je radionice na kojima su se razvijale veštine nenasilne komunikacije i rešavanje problema nenasilnim putem. Ova radionica je imala za cilj i prepoznavanje opasnosti u okruženju i upućivanje dece u adekvatno reagovanje, s posebnim akcentom da se kod dece oktloni barijera ka obraćanju odraslima ukoliko imaju neki problem.

 

 

V radionica – Kreativna planeta podrazumevala je aktivnosti kreativnog tipa koristeći materijale iz prirode (eko torbe i boje) . Razvijanje estetskih veština i kreativnosti, ali i praktičnih veština kao što je uzimanje uzoraka reznica i njihova sadnja.

 

 

VI radionica – Naučna planeta podrazumevala je radionicu iz oblasti nauke (fizika, hemija, biologija, matematika) i razvijanje praktičnih u upotrebljivih veštna kao što su veštine meranja, računanja, logičko razmišljanje i zaključivanje, ali i stpljenje, upornost, preciznost.

 

 

VII radionica – Društvena planeta podrazumevala je veče društvenih igara u prostorijama Kancelarije za mlade u Somboru.

 

 

Projektnim aktivnostim je obuhvaćeno preko 200 dece, što govori o zadovoljstvu i velikoj zainteresovanosti učenika i roditelja za programe koje organizuje Centar za razvoj obrazovanja „Planeta“.

U toku projekta uspostavljena je saradnja sa Pokretom Gorana Sombor u cilju održavanja radionice ”Kreativna planeta”, Kancelarijom za mlade u cilju održavanja radionice ”’Društvena planeta”, OŠ ” Ivo Lola Ribar” u cilju održavanja radionice ”Naučna planeta”, JP ”Vojvodinašume” u cilju održavanja radionice ”Zelena planeta”, ŠOSO ”Vuk Karadžić” i dom za nezbrinutu decu ”Mika Antić” čiji učenici i štićenici su učestvovali u radionicama. Zahvaljujemo se i portalima soinfo, SomborNjuz, SomborTV i lokalnim medijima RTV Sreće i Somborske novine što su promovisali naš program.

 

Posebnu zahvalnost dugujemo i našem prijatelju Aronu, koji je kamerom uhvatio najvidnije momente:

 

 

 

 

 

 

Projekat je podržan od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

 

You may also like

Naučno-popularna predavanja /// FIZI BIZI FEST 9
Veče društvenih igara za decu i mlade /// PLANETA BEZ GRANICA
Poziv za VOLONTERE! // FIZI BIZI FEST 9

Ena Horvat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *